Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyelvi konstrukciókról

2011.02.09. 12:12 URK

A kárpát-medencei nemzeti mozgalmak egyik első dolga volt, hogy harcolni kezdtek saját nyelvükért. Mi magyarok is ezt tettük, nem hagytuk, hogy elnémetesedjünk és asszimiláljanak minket. A szlovák, román és horvát nemzeti mozgalmak alapeszköze is a nyelvük szabadságának megőrzése és fejlesztése volt. Mert a nyelv a legalapvetőbb, nem hiába kulcsfontosságú a határon túli magyarság nyelvhasználati követelései. A hatalom viszont mindig megkísérli a függetlenség nyelvet ellehetetleníteni vagy elfoglalni...

Olyan nincsen, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Ez is csak egy egyszerű és okos kommunikációs húzás. Játék a szavakkal. Persze megszokhattuk a Fidesztől, az utóbbi évtizedben, és pláne az utóbbi években, hogy mindig csak csűrik-csavarják a szavakat és nyelvújítót játszanak. Nem vagyok marketinges meg kommunikátor sem, de azért feltűnik. Remélem másnak is.

A gond csak az, hogy ezek az üres nyelvi konstrukciók jelentéssel kezdenek rendelkezni és kezdenek beivódni a nyelvbe. Pár napja voltam egy szervezett beszélgetésen ahol a nyugdíjról és az ezt övező intézkedésekről volt szó. Megrökönyödve vettem észre, hogy a közönségből többen is használták a "kiiratkozás a szolidaritás közösségéből". Ez mondjuk nem annyira szimbolikus mint a "fülkeforradalom", de azért jócskán át van itatva a kormány furcsa érvelésével. Számtalan cikk használja az előbbi kifejezést. Frappáns, félreérthetetlen, de hát kérem szépen, ez a kormány kommunikátorainak a célja. Ekkor már nem csak játszanak a szavakkal, hanem tudatosan el akarják őket foglalni, ami nem más mint piszkos hatalmi törekvés.

Folyamatosan gyártják az ilyen lózungokat. Pedig ezek csak üres szavak. Kísérletek, hogy a kormánytöbbség elfoglalja még a nyelvünket is. Eddig sikeresen. Még az ellenzék is kezdi használni az ilyeneket. Ennek pedig olyan eredménye lesz, mint az, hogy ma már a "nemzeti" meg a "polgári" szavak teljesen át lettek politizálva és le lettek nyúlva mint a zászlónk.

Ide tartozik ám a minisztériumok, hivatalok gátlástalan és logikát sokszor mellőző átkeresztelése is. Az is egy kommunikációs trükk, hogy ma már kormányhivatalokról kell beszélnünk közigazgatási hivatalok helyett és kormánytisztviselőkről köztisztviselők helyett. Mondanám, hogy ettől még nem változott semmi, az adó ugyanúgy adó marad, ha azt a Nemzeti Adóvédelmi Hatóságnak kell befizetni, de mégis változik valami. A totális hatalomátvétel után megkezdték a totális átalakítást, a dolgokat a maguk ködös képére formálni.

Közben pedig a legalapvetőbb környezetünkbe, a mindennapi nyelvezetünkbe is benyomul a politika - a kormánytöbbség politikája. És szépen átitat mindent.

A hatalmi törekvések benyomulnak az emberek fejébe is - szépen csendben, feltűnés nélkül. Némán elfoglalják gondolatainkat.

A végén pedig csodálkozunk, hogy hát tényleg itt a szép új világ, a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Közben pedig nem is építettek semmit, de ezt sem fogják észre venni a tömegek, mert már újbeszélül gondolkoznak...

Mit kell tenni?

Egyszerűen hangzik. Barikádot kell emelni mindenhol ahol lehet. A nyelvünk esetében nem szabad elkényelmesedni, és nem szabad nyugodtan átvenni a szókészletet. (Pedig sajnos ezen a blogon sem tettünk így - eddig.) Az ellenzéki sajtónak, politikusoknak, politikának, sőt az ellenzékieknek maguknak meg kell őrizniük a saját nyelvüket. Ki lehet és ki is kell gúnyolni a hatalom nyelvi eszközeit, de közben meg kell őrizni a saját kifejezőkészleteket.

Sőt, küzdeni kell a nyelvi fronton és saját kifejezéseket is el kell ültetni. Csak nem szabad majd átesni a ló szijjártós oldalára. Az elfoglalt, eddig tárgyilagos kifejezéseket nem ellehetetleníteni kell, hanem helyesen használni vagy mást használni helyettük. Óvatosnak kell lenni, mert különben az lesz mint a kokárdával: a magasztos jelentések mellett ott sokáig ott lesz egy keserű, negatív "mellékíz". Óvatosnak kell lenni már csak azért is, mert nem lehet azt csinálni mint amit a Fidesz: elfoglalni jelképeket, jelszavakat, kifejezéseket. Mondhatnám azt is, hogy a rendeltetés szerű használatra kell törekedni.

Fidesz-kormány van, de olyan nincs, hogy nemzeti együttműködés rendszere, sem olyan, hogy nemzeti ügyek kormánya. El lehet foglalni az alkotmányt is, de ettől inkább csak nemzeti együttműködés rezsimje lehetnek, de amit az "alkotmányozó nemzetgyűlésnek" nevezett szavazógépesített papírgyár csinál az is csak egy hatalmi kísérlet lesz -nemcsak közjogi, de- nyelvi értelemben is!

Nem fideszül, kormányul, vagy nerül, hanem bátran magyarul!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fidesz szabadság magyarul 2011 2010 nemzeti együttműködés rendszere nemzeti együttműködés rezsimje hatalmi törekvések

A bejegyzés trackback címe:

https://ujreformkorok.blog.hu/api/trackback/id/tr122624420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyelvi konstrukciókról 2011.02.09. 13:16:36

A kárpát-medencei nemzeti mozgalmak egyik első dolga volt, hogy harcolni kezdtek saját nyelvükért. Mi magyarok is ezt tettük, nem hagytuk, hogy elnémetesedjünk és asszimiláljanak minket. A szlovák, román és horvát nemzeti mozgalmak alapeszköze is a nye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása